Intergamma onderweg naar net-zero in 2050
Intergamma ondertekende vandaag de op wetenschap gebaseerde klimaatdoelstellingen, de Net-Zero Science Based Targets van het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Hiermee scharen we ons in een rij van vooraanstaande bedrijven wereldwijd die in hun hele waardeketen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs zullen opereren en gaan bijdragen aan het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C.
De ondertekening is gedaan tijdens een CEO-ontbijtsessie voorafgaand aan de Purpose Day XL-conferentie, onder begeleiding van vice-voorzitter van United Nations Global Compact, Paul Polman. De bedrijven die zich verbinden zijn: Intergamma, Trivium Packaging, Dura Vermeer, Koninklijke Ahrend, TBI, Verstegen Spices & Sauces, EVBox, Media.Monks, CSU, Tzorg, Zizo, en TAUW.
Net-zero in 2050
Om de opwarming van de aarde te beperken, is in de klimaatafspraken van de Verenigde Naties besloten om de wereldwijde CO2-uitstoot te halveren voor 2030 en net zero te bereiken voor 2050. Alle resterende uitstoot die niet kan worden geëlimineerd, moet geneutraliseerd worden. De zich committerende bedrijven zijn vastbesloten om uiterlijk tegen 2050 een netto-nul uitstoot van broeikasgasemissies in hun hele waardeketen te bereiken. Dit wordt onafhankelijk getoetst en vastgesteld door de technische experts van SBTi.
De SBTi Net-Zero standaard is de meest ambitieuze doelstelling die bedrijven kunnen zetten vandaag de dag en dekt de emissies van een bedrijf in de gehele waardeketen. De meeste bedrijven zullen een grondige decarbonisatie van ten minste 90% nodig hebben om uiterlijk 2050 netto-nul te bereiken.
Duurzame keuzes
CFO Laura Hendrickx: “Dit is een concrete belofte, aan de maatschappij maar zeker ook aan onszelf. Openlijk je ambities uitspreken houd je scherp als organisatie. Intergamma kiest voor duurzaam en onze plannen zijn concreet. We helpen onze klanten om duurzamer te wonen, maar kijken uiteraard in eigen huis naar onze producten en diensten en naar ons eigen verbruik. We willen de meest duurzame doe-het-zelf speler worden in een toekomstbestendigere wereld. Dit is een goede stap.”
Afgelopen jaren heeft Intergamma veel onderzoek gedaan naar de Co2 uitstoot van de bedrijfsvoering. Hierin kijken we naar de uitstoot die direct voorkomt uit onze operatie, zoals bijvoorbeeld gas- en elektragebruik van onze bouwmarkten en ons leasewagenpark. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar indirecte uitstoot, die voortkomt uit onze producten en logistiek. Het productieproces en transport door de keten van onze producten leveren een grote bijdrage aan onze totale Co2-impact. Door samenwerkingen aan te gaan en afspraken te maken met onze leveranciers gaan we ook binnen de keten de impact verder omlaag brengen.