Na jouw toestemming gebruiken wij cookies om onze communicatie persoonlijker te maken (lees hieronder bij 'Voorwaarden en veiligheid' meer over onze cookie-verklaring).

Ik ga akkoord
Nieuws

Intergamma ziet omzet in 2020 onverwacht hard groeien

Extra omzet ingezet om zware lockdown eerste helft 2021 door te komen zonder staatssteun

Intergamma, het moederbedrijf van GAMMA en Karwei, realiseerde in 2020 een omzetgroei van 21%. De consumentenomzet kwam uit op €1.703 miljoen, tegen €1.407 miljoen een jaar eerder. De omzetgroei werd gedreven door de sterke onlinepositie, groeistrategie, introductie van Click&Collect en toegenomen vraag in de coronaperiode. Dankzij deze ontwikkelingen kon Intergamma aanzienlijke omzetverliezen als gevolg van de zware lockdown, die halverwege december 2020 begon en duurde tot april dit jaar, opvangen zonder een beroep te hoeven doen op overheidssteun. Intergamma verwacht dat de komende jaren zullen worden beïnvloed door de economische gevolgen van de coronacrisis.

Belangrijkste punten

  • Consumentenomzet komt uit op €1.703 miljoen in 2020, tegen €1.407 miljoen in 2019
  • Online omzetgroei kwam uit op 37%, dit werd gedreven door onder andere de sterke onlinepositie
  • Aanzienlijk omzetverlies in eerste helft 2021 door lockdown

Harm-Jan Stoter, CEO Intergamma: “Wij hadden ons 50-jarig jubileum dit jaar heel anders voorgesteld. We keken uit naar een start van 2021 met feestelijke, volle winkels waarin we de klant uitgebreid konden bedanken voor hun steun over de jaren heen, maar de realiteit was anders: in de eerste maanden van 2021 werden onze winkels in Nederland verplicht gesloten. Begin 2020 werd de wereld getroffen door het coronavirus dat tot op de dag van vandaag invloed heeft op onze bedrijfsvoering. Van het ene op het andere moment lag de prioriteit op het creëren van een veilige plek voor onze medewerkers en klanten. We hebben veel geïnvesteerd in de veiligheid van de werknemers om de risico’s van COVID-19 zo klein mogelijk te maken. En dat is gelukt dankzij de enorme inzet van onze werknemers en medewerking van onze klanten. Ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor. De adviezen om thuis te blijven en werken en drukke plekken te vermijden zorgden er tegelijkertijd voor dat veel mensen hun huis en tuin onder handen namen en gingen verbouwen. Dit resulteerde, gesteund door onze groeistrategie, in een hogere omzet voor Intergamma, maar zorgde ook voor nieuwe uitdagingen op het gebied van inkoop en logistiek. We hebben in deze tijd kunnen demonstreren wat onze onlinekracht is. Zo helpen we steeds meer klanten door middel van online-klusadvies, nemen we steeds vaker kluswerk uit handen en blijven we ons richten op het vergroten van de onderscheidenheid van onze formules GAMMA en Karwei. Door de sterke resultaten in 2020 hadden we voldoende financiële middelen opgebouwd om de zware lockdown in Nederland van 2021 te overbruggen. We hebben hierdoor geen beroep hoeven doen op overheidssteun, hoewel we daar gezien de enorme omzetdalingen in principe wel recht op hadden.”

COVID-19 en groeistrategie
De pandemie, veroorzaakt door het COVID-19 virus, zorgde voor veel onzekerheid en uitdagende omstandigheden. Ook Intergamma moest zich razendsnel aanpassen: de intelligente lockdown bracht beperkingen met zich mee, waardoor onze winkels op een andere manier opereerden door strenge veiligheidsprotocollen. In maart 2020 sloten onze winkels in België voor vier weken. Click&Collect werd, na een proefperiode van een week in België, geïntroduceerd in alle filialen in de Benelux en dit maakte het voor de klant begin 2021 mogelijk om veilig online bestelde producten op te komen halen aan de deur bij een GAMMA of Karwei.

De grote vraag naar de producten van Intergamma resulteerde in logistieke uitdagingen. Door een goed winkelvoorraadmanagement is het mogelijk geweest om de klant gedurende het hele jaar op de vertrouwde wijze te helpen. De sluiting van de winkels van GAMMA en Karwei in Nederland vanaf half december 2020 resulteerde in een aanzienlijke omzetdaling. Doordat Intergamma in de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in e-commerce kon een deel van het omzetverlies worden opgevangen door de onlineactiviteiten.

Online omzetrecord
Het overheidsadvies om drukte zo veel mogelijk te mijden en thuis te blijven is voor veel mensen aanleiding geweest om te gaan klussen en te verbouwen. Hierdoor stegen ook de online omzet en het online marktaandeel van Intergamma aanzienlijk. De webshops van GAMMA en Karwei braken over het hele jaar 2020 het omzetrecord. De omnichannel-strategie van Intergamma, die erop gericht is om de online en de winkelervaring op elkaar aan te laten sluiten, kan op veel enthousiasme van klanten rekenen. Deze strategie heeft in 2020 een significante bijdrage geleverd aan de totale omzetgroei.

Gedifferentieerde winkelformules – samen meer marktaandeel
Een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van Intergamma is de differentiatie van de formules GAMMA en Karwei, waarbij GAMMA zich richt op (de verduurzaming van) huis en tuin, verf en de do-it-for-me-diensten en Karwei op wooninrichting, verlichting, vloeren en wanddecoratie. Door het verschil in de winkelformules kan Intergamma als geheel een grotere doelgroep bedienen. In het afgelopen jaar heeft Intergamma een beperkt aantal bouwmarkten omgebouwd naar de laatste formules van GAMMA en Karwei.

Verduurzaming woningen speerpunt strategie
Binnen de strategie van Intergamma speelt de verduurzaming van woningen een grote rol. Om die reden introduceert Intergamma via zijn formules GAMMA en Karwei steeds meer services zoals volledige woningisolatie en het laten plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast richt Intergamma zich ook op kleine verduurzamingsklussen die consumenten met online hulp ook zelf kunnen uitvoeren.

Nieuwe CAO
Eind 2020 is er in Nederland een nieuwe cao voor personeel werkzaam in de doe-het-zelfbranche overeengekomen. In deze cao is een eenmalige uitkering voor bouwmarktmedewerkers afgesproken, om zo de dankbaarheid voor hun inspanningen in het moeilijke jaar 2020 uit te drukken.

Outlook
Door de economische onzekerheid is Intergamma voorzichtig in haar prognose voor 2021 en de jaren daarna. Het bedrijf houdt vast aan haar groeistrategie, maar het eindigen van de steunmaatregelen in verband met COVID-19 zal vermoedelijk resulteren in negatieve economische gevolgen zoals het oplopen van de werkloosheid. Het verder versterken van het merk- en marktaandeel heeft hoge prioriteit binnen Intergamma, maar in hoeverre deze groei gerealiseerd kan worden is afhankelijk van de ontwikkeling van onder andere de economie, huizenmarkt en het consumentenvertrouwen.

Over Intergamma
Intergamma B.V. is met haar winkelformules GAMMA Nederland, GAMMA België en Karwei marktleider in de doe-het-zelfmarkt in de Benelux. Met een sterk winkelnetwerk en omnichannel strategie inspireert en helpt Intergamma haar klanten om van hun huis en tuin een echt en duurzaam thuis te maken. Intergamma behoort met een omzet van €1,7 miljard tot de top 3 van Nederlandse non-food retailbedrijven. Het bedrijf streeft naar verantwoord ondernemen, op een respectvolle manier voor de mens en zijn omgeving. www.intergamma.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Desiree Schelle
Director Communicatie Intergamma
d.schelle@intergamma.nl
Telefoon 06 83104993