Na jouw toestemming gebruiken wij cookies om onze communicatie persoonlijker te maken (lees hieronder bij 'Voorwaarden en veiligheid' meer over onze cookie-verklaring).

Ik ga akkoord
Nieuws

Sterke prestaties 2021 Intergamma ondanks winkelsluitingen

Doe-het-zelfmarktleider zette succesvol in op online, Click&Collect en woningverduurzaming

Intergamma, het moederbedrijf van GAMMA, GAMMA België en Karwei, heeft in 2021 sterk gepresteerd ondanks de langdurige winkelsluitingen aan het begin en eind van het jaar in Nederland in het kader van het bestrijden van het coronavirus. Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de sterke ontwikkeling van de webshops, de inzet van Click&Collect en de jarenlange investeringen in een breed aanbod voor woningverduurzaming. De marktleider in de doe-het-zelfmarkt in de Benelux behaalde in 2021 een winkelomzet van €1.419 miljoen en een EBITDA van €191 miljoen. De financiële resultaten zijn sterk verbeterd ten opzichte van 2019, het jaar voor de coronapandemie.

Belangrijkste punten:

  • Sterke financiële resultaten. De winkelomzet kwam in 2021 uit op €1.419 miljoen (2019: €1.407 miljoen)
  • De EBITDA kwam in 2021 uit op €191 miljoen (2019: €136 miljoen). De EBITDA is inclusief een eenmalige herwaardering van de voorraden van €30 miljoen
  • De online omzet inclusief Click&Collect kwam uit op €280 miljoen en dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de sterke resultaten

Harm-Jan Stoter, CEO Intergamma: “Ook het jaar 2021 werd gedomineerd door COVID-19. In totaal waren onze winkels vierenhalve maand dicht of slechts beperkt open. Onze ervaring die we in 2020 met winkelen op afspraak, Click&Collect en online bestellingen hebben opgedaan, hebben we in het afgelopen jaar kunnen inzetten om een belangrijk deel van het omzetverlies in de winkels te kunnen compenseren. Ondanks de winkelsluitingen hebben we in 2021 een zeer sterke prestatie geleverd en zijn onze resultaten hoger dan in 2019, het jaar voor het uitbreken van de coronapandemie. Dit was niet mogelijk geweest zonder de niet-aflatende inzet van onze medewerkers, franchisenemers, partners en leveranciers. Daarnaast hebben we wederom aanzienlijke stappen gezet in het kader van onze groeistrategie. Naast de versterking van onze onlinepositie hebben we ons winkelbestand verbeterd door de uitrol van nieuwe winkelformules van GAMMA en Karwei. Verder hebben we aanzienlijk geïnvesteerd in voorraden en een sterk aanbod om woningen te verduurzamen. In de tweede helft van het jaar nam de vraag naar deze producten en diensten toe vanwege onder andere de hoge energieprijzen. We zijn voorzichtig in onze outlook vanwege de onzekerheid rondom het consumentenvertrouwen, de energiecrisis, inflatie en de oorlog in de Oekraïne. Consumenten zijn terughoudend als het gaat om het doen van grote aankopen en we verwachten dat die trend zich zal voortzetten zolang er onzekerheid is.”

Operationele resultaten

In 2021 behaalde Intergamma een winkelomzet van €1.419 miljoen en een EBITDA van €191 miljoen. Door de inflatie zijn de voorraden opnieuw gewaardeerd, wat een positieve impact had op de EBITDA van €30 miljoen. De financiële resultaten van 2021 liggen lager dan het exceptionele jaar ervoor en werden negatief beïnvloed doordat Intergamma in Nederland zijn winkels vierenhalve maand beperkt of helemaal niet mocht openstellen als gevolg van de coronamaatregelen. Tot april 2021 bleef de omzet in Nederland aanzienlijk onder de prognose, maar in de maanden na de heropening van de winkels is de omzet ruim boven het niveau van de gebudgetteerde omzet gestegen om later in het jaar te normaliseren.

Groeistrategie

Een belangrijk onderdeel van de groeistrategie van Intergamma is de cross-channelstrategie en de versterking en differentiatie van de formules GAMMA en Karwei, waarbij GAMMA zich richt op de verduurzaming van woningen, verf, tuin en de do-it-for-me-diensten en Karwei op wooninrichting, verlichting, vloeren en wanddecoratie. Door het verschil in de winkelformules kan Intergamma als geheel een grotere doelgroep bedienen. In het afgelopen jaar heeft Intergamma 15 bouwmarkten omgebouwd naar de laatste formules van GAMMA en Karwei. De cross-channelstrategie zorgt ervoor dat klanten overal, online en in de winkels, op de beste wijze geholpen kunnen worden. De onlinepositionering van de formules van Intergamma is ook in het afgelopen jaar versterkt en dit draagt voor een belangrijk deel bij aan de sterke resultaatontwikkeling van het bedrijf.

Woningverduurzaming nog belangrijker

Consumenten investeren steeds meer in de verduurzaming van hun woning. Deze trend wordt gedreven door beschikbare subsidies vanuit het Rijk, de verwachting dat op enig moment woningverduurzaming verplicht wordt en de sterk gestegen energieprijzen. Intergamma profiteert in toenemende mate van zijn vroege investeringen in een breed aanbod producten en diensten rondom woningverduurzaming. Bij de formules GAMMA en Karwei kunnen klanten niet alleen terecht voor een breed aanbod producten om de woning te verduurzamen en te isoleren inclusief online klusvideo’s, maar ook voor volledige woningisolatie en het laten plaatsen van zonnepanelen.

Duurzaamheid

Net zoals in de afgelopen jaren zal de komende periode in het teken staan van verduurzaming van het assortiment en de organisatie. Intergamma heeft grote stappen gezet door plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vervangen door karton, eigen energie op te wekken middels zonnepanelen, vermindering van CO2-uitstoot en samen met Shell te investeren in 1.400 snellaadplekken voor elektrische auto’s op de parkeerterreinen van de winkels van Intergamma. Daarnaast zet Intergamma in op een langere levensduur van producten en op de verhuur van gereedschap en machines.

Verandering in management

Na 16 jaar leiding te hebben gegeven treedt Harm-Jan Stoter per 1 september 2022 af als CEO van Intergamma. Onder zijn leiderschap is Intergamma uitgegroeid tot een van de meest winstgevende en sterkste non-foodbedrijven van Nederland. Harm-Jan Stoter wordt opgevolgd door Joost de Beijer, een ervaren retailbestuurder die eerder werkte bij Maxeda DIY, waarvan de laatste vijf jaar als algemeen directeur van Praxis, en bij HEMA als CFO.