Na jouw toestemming gebruiken wij cookies om onze communicatie persoonlijker te maken (lees hieronder bij 'Voorwaarden en veiligheid' meer over onze cookie-verklaring).

Ik ga akkoord
Nieuws

Intergamma herontwikkelt industrieterrein tot duurzaam centraal distributiecentrum

Intergamma bouwt, samen met ontwikkelpartner Montea, een nieuw distributiecentrum in Tiel. Het gebouw gaat, met minimaal een BREEAM Excellent certificering, behoren tot de 10% meest duurzame nieuwbouwontwikkelingen. Het betreft de herontwikkeling van het oude industrieterrein van glasfabriek AGC naar een duurzame logistieke hub. Met een oppervlakte van ca 95.000 m² wordt dit distributiecentrum bovendien één van de grootste van Nederland. Vanuit het nieuwe distributiecentrum worden vanaf midden 2025 alle 360 bouwmarkten van GAMMA en Karwei in Nederland en België bevoorraad.

Duurzame keuzes
Joost de Beijer, CEO Intergamma: “Dit is een heel belangrijke stap voor de toekomst van onze organisatie. We investeren de komende jaren stevig in onze supply chain. Dat doen we om de toenemende vraag efficiënter te kunnen beleveren én dat doen we bovendien duurzaam. Wie elke dag zijn klanten helpt met het verduurzamen van hun huis, moet natuurlijk ook kijken naar de duurzaamheid in eigen huis. De keuze om te centraliseren met een volledig nieuw en, duurzaam gebouw, dat zowel in aanbouw als gebruik energiezuinig en milieuvriendelijk is, past in onze toekomstvisie.”

Voor het nieuwe distributiecentrum wordt geen nieuwe locatie ontwikkeld, maar wordt schaarse ruimte hergebruikt. Op de plek waar tot 2015 de AGC Glasfabriek gevestigd was, verrijst tien jaar later dit duurzame distributiecentrum. Het heeft geen gasaansluiting en de 22.000 geplande zonnepanelen zullen naar verwachting circa 9.000 MWh aan elektriciteit leveren per jaar. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie die 3.600 huishoudens gemiddeld gebruiken per jaar. Er wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan milieu-impact, waterverbruik, duurzaam transport en afval. Door het samenvoegen van de vijf huidige vestigingen in één groot distributiecentrum neemt bovendien het aantal vervoersbewegingen sterk af.

Bouwen aan de toekomst
In het nieuwe DC kan een breder assortiment worden opgenomen, zodat er minder afhankelijkheid is van derden en doorlooptijd tussen bestellen en leveren korter wordt. Conform de recente keuze voor mechanisatie met Autostore bij de webshopbelevering in het e-commercie DC in Antwerpen, wordt ook voor deze locatie gezocht naar de modernste mechanisatieoplossingen.

Relatie met Tiel
Intergamma is sinds 2001 op meerdere locaties in Tiel gevestigd waar op dit moment 200 mensen werkzaam zijn. Deze banen blijven op deze manier behouden. “Dat we deze nieuwbouw in Tiel kunnen realiseren, met onze vertrouwde medewerkers en partners, is voor ons een bewuste keuze. Tiel is centraal gelegen en goed bereikbaar en daarmee uiterst geschikt voor distributie naar ons uitgebreide winkelnetwerk.” aldus Joost de Beijer. “Bovendien vinden wij het passend om niet te kiezen voor nieuwbouw op een nieuw, leeg stuk grond, maar voor herontwikkeling op een bestaand industrieterrein.”